Péntek Orsolya képzőművész és író. Gyerekkora óta festőnek készült, négyéves korától tanult rajzolni, hivatalos képzésben 11 éves korától 23 éves koráig részesült. Gyerekkora óta az olasz kora reneszánsz, a metafizikai festészet – elsősorban De Chirico –, és az olasz futurista művészek által felvetett festészeti kérdések izgatják. Mesterei közül a Péntek Orsolya Az Andalúz lányailegfonPéntek Orsolya Az őszön egy rőtbarna komondor borongol keresztültosabbnak Szentgyörgyi József festőművész (1940–2013) hatását tartja.

Korai képeit megsemmisítette. Csoportos kiállításokon már a kilencvenes évek közepén részt vett, készített illusztrációkat periodikáknak, foglalkozott portrérajzolással és -festéssel, ám végül nem festőművészként, hanem magyar-történelem szakon diplomázott az ELTE-n 1999-ben, történész hallgatóként elsősorban a magyar és észak-olasz reneszánsz képi kultúrája, szimbolikája, kultúr- és szellemtörténete foglalkoztatta.

Az írással töltött másfél évtized után Péntek Orsolya 2015 februárjában kezdett ismét festeni. Célja egy olyan világ megalkotása, amelyben a különféle prózai munkákbdorkaól összeálló gigantikus regény és a képzőművészeti munkák egy része egy struktúrát alkot, de az egyes művek, legyenek azok novellák vagy festmények vagy pasztellrajzok, önállóan is megállnak, ugyanakkor a megfelelések, analógiák a különböző műfajok között felfejthetők: egyik olajkép-sorozata ihletője például az Andalúz lányaiban is felbukkanó kulcsfontosságú helyszín, Velence városa, amely a regénytrilógia második részében, a Dorka könyvében kiemelten jelenik meg.